top of page
Foto van schrijverRonald van Nimwegen

Meivakantie: NK's, Hannah levert topprestatie in Rijswijk!

Maandag 13 mei 2024.

Twee weken meivakantie zit erop. In de vakantie was Hoogkerk van 27 april t/m 3 mei schaakhoofstad van Nederland met het NK ABC georganiseerd door de NOSBO. Tijdens het toernooi waren veel rand activiteiten zoals een jeugdtweedaagse met langere speeltijden, een snelschaakkampioenschap en een Grand Prix Toernooi maar eerst naar het NK D afgelopen Hemelvaartsweekend in Rijswijk. Al decennia lang wordt het NK voor spelers t/m 12 jaar in deze plaats gespeeld. Het toernooi is altijd geweldig goed georganiseerd met o.a. prijzen voor het beste handschrift, want noteren is verplicht, een spektakel prijs en aan het einde van het toernooi krijgen alle deelnemers een standaard met een fragment uit een van de partijen, heel leuk!

Het NK D is uitgesmeerd over drie dagen met op elke dag drie speelronden. Hannah was op basis van haar rating als 16e geplaatst onder de 30 meisjes. We waren heel benieuwd hoe ze het eraf zou brengen want ze is nog maar 10 jaar en een van de jongsten onder de meisjes. Op de eerste speeldag won ze een van de drie partijen. Dat is al mooi want je bent van de nul af, dat is belangrijk voor de "gemoedstoestand". In de eerste ronde moest ze meteen tegen Thao Luong de hoogste ratinghoudster in het deelnemersveld en op het eerste bord werd de openingszet van het toernooi gedaan. Na een lange partij, die je hier kunt zien, verloor Hannah.

Op de tweede dag verraste Hannah met een 100% score. In de tussenstand was ze opgeklommen naar de 7e plaats. Met die stand weet je dat het een zware derde dag gaat worden met sterke tegenstanders. In ronde zeven verloor Hannah maar in ronde acht en negen volgden twee winstpartijen tegen tegenstanders met ruim 150 rating punten mee. Geweldig gedaan. In de eindstand stonden vier speelsters met zes punten op de derde plaats. Dan wordt gekeken naar Weerstandpunten (WP) wat voor Hannah de vierde plaats opleverde. Een fantastische eindklassering en een beker want bij de meisjes werden er zes uitgereikt.

Op de website van de organisatie zijn de resultaten terug te vinden en de partijen die Hannah heeft gespeeld op live borden (ronde 3 en 6 t/m 9)

Terug naar Hoogekerk waar drie Paardensprong Girls, Carlijn, Dagmar en Imara in actie kwamen. Zij hadden zich via voorronden voor het NK geplaatst. Er werd gespeeld in de sporthal die voor dit evenement was omgebouwd tot een heuse schaakarena. Het toernooi was de plaatselijke en ook landelijke media niet ontgaan. Zie o.a. het Jeugdjournaal (vanaf 5:20)

Imara speelde in de C meisjes categorie en was op rating basis als vierde geplaatst. Het werd niet bepaald haar toernooi. Met drie punten uit zeven partijen werd ze 10e onder de 14 deelneemsters. In de sterke A/B meisjes groep werden ook zeven ronden gespeeld. Carlijn en Dagmar waren hier niet bepaald de hoogste rating houders. Carlijn speelde drie keer remise en won een partij. Met 2.5 punten werd ze 15e in de eindstand. Dagmar won twee partijen en in de laatste ronde kreeg ze een bye omdat een van de speelsters afviel. Drie punten leverde de 12e plaats op. Of ze zelf met de resultaten tevreden zullen zijn weet ik niet maar alle drie scoorden ze een lagere toernooi resultaat dan hun rating. In ieder geval een mooie ervaring om een NK zo vlak bij huis mee te maken!

Alle resultaten ook van het nevenprogramma vind je terug op de toernooisite.

Tot slot in dit verslag de Grand - Prix ABC op donderdag 2 mei waaraan een aantal clubleden meedeed. Het toernooi begon wat eerder dan andere GP toernooien op 11.45 door een ander speeltempo. De groepen A t/m D, spelend in een heel warm zaaltje hadden 20 + 5 op de klok met vijf speelronden. In de grote zaal de andere groepen met als speeltempo 15 + 3.

In de sterk bezette A groep kwam Maurits niet verder dan twee remises. In groep B eindelijk weer een beker voor Mehran. Met vier punten werd hij winnaar op onderling resultaat. Twee prijzen voor ons in de D groep. Wart is de laatste tijd goed bezig en scoorde opnieuw een prijs. Drie en een half punt was goed voor de tweede plaats. Succes ook voor Tobias, met 2.5 punten werd hij derde.

Drie Paardensprongers in groep E. Hannah en Yuan Li met resp. twee en drie punten misten het podium. Ons nieuwe clublid Evan was ingeschat op rating in deze groep. Er is al veel over geschreven dat op sommige toernooien de aanvangsrating te hoog zou zijn. Nu was het omgekeerde het geval. In deze groep met ratings tussen de 1200 en 1300 was Evan oppermachtig. Hij won alle partijen! Met een dikke W-we van 3.5 kan hij zich voorbereiden op een sterkere groep de volgende keer.

Sven vinden we terug in groep G. Hij had bepaald niet zijn dag met slechts 1.5 punten. Volgende keer beter Sven! In groep J zag ik Benthe de laatste partij spelen die gedurende de partij vorderde, steeds kantelde qua kansen. Jammer dat ze de partij uiteindelijk niet naar zich toe wist te trekken. Drie punten leverde een gedeelde vierde plaats op met een klein plusje voor haar rating. Tot slot groep K. In deze groep had Azadeh een van de hoogste ratings maar ook zij had haar dag niet. Jammer want ze is wel weer eens toe aan een podiumplaats.